Mielenie kawy

Espresso bez ekspresu

Czy można w domowym zaciszu delektować się espresso bez posiadania ekspresu? Odpowiedź brzmi tak, chociaż początki mogą być nieco trudne. Przede wszystkim należy sobie uzmysłowić, że dobra kawa wymaga odpowiedniego przygotowania począwszy od zakupu po zaparzenie napoju.

młynek ręczny do kawyO ile z zakupem samej kawy problemu być nie powinno, to już przygotowanie naparu bez użycia dobrego młynka, zdaniem wielu, jest niemożliwe. Z pewnością jest to urządzenie niezastąpione w tym procesie. W zasadzie niezależnie od tego, jakie młynki do mielenia kawy będą w naszym zasięgu, to umiejętne nimi posługiwanie się, czyli akuratne zmielenie ziaren będzie początkowo kwestią przypadku, a potem stopniowo wyćwiczoną zdolnością.

Można zapytać, czy to takie ważne czym i jak zmieli się kawę, skoro najważniejszy jest fakt zmielenia. Nic bardziej mylnego, bowiem od stopnia zmielenia kawy, a następnie jej zaparzenia, będzie zależał jej smak i aromat. Można zmielić kawę w młynku elektrycznym bardzo drobno, niemalże „na pył”, następnie przyrządzić ją w tygielku na sposób arabski czy turecki lub zaparzyć po prostu „po polsku” w filiżance i wówczas delektować się jej smakiem.

Inna sprawa, gdy zechcemy zrobić espresso, gdyż do tego potrzebny jest już młynek do kawy wyposażony w duże żarna, aby zmielić kawę odpowiednio drobno i jednocześnie bez tzw. pyłu. Jednak by tego dokonać, należy trochę poćwiczyć.

Dodaj komentarz