Parzenie kawy

Zaparzacz do kawy – po co jest on nam potrzebny?

bodumZwykły Kowalski na ogół stosuje bardzo prostą taktykę parzenia kawy. Gotuje wodę, zasypuje ją kawą a następnie czeka kilka minut i gotowe. Okazuje się jednak, że zaparzacz Bodum, choć nieco komplikuje tą metodę, to jednak daje o wiele lepsze efekty.

Ciśnienie to podstawa

Większość zaparzaczy do kawy posiada specjalną konstrukcję, umożliwiającą wytworzenie wewnątrz niego dużego ciśnienia. Często też – dzięki dociskanej pokrywie – można je znacznie zwiększyć. Dzięki temu smak kawy jest o wiele lepszy, niż w przypadku tradycyjnego sposobu jej zaparzania.

Koniec z fusami

Kawa nierozpuszczalna ma jedną istotną wadę – pojawiają się w niej fusy, które uprzykrzają życie pijącemu. O ile smak kawy jest cudowny i niepowtarzalny o tyle już sam smak fusów, do najprzyjemniejszych już nie należy. Zaparzacze Bodum posiadają charakterystyczny koszyczek z filtrem, który skutecznie zabezpiecza wrzątek przed fusami, jednocześnie oferując nam niepowtarzalny smak i aromat kawy. Od teraz kawę można wreszcie pić do dna. I to bez obaw o fusy.

Czy stosowanie zaparzacza jest konieczne? Oczywiście, że nie. Może on jednak znacznie poprawić smak i aromat naszych kaw i to za niewielką cenę. Czasem proste pomysły są po prostu najskuteczniejsze.

Dodaj komentarz