Parzenie kawy

Podstawowe funkcje ekspresu przelewowego

Dla większości z nas picie porannej kawy to fantastyczny, stawiający nas na nogi rytuał, który doskonale budzi nas po nocy. Jedni lubią napić się kawy rozpuszczalnej, inni wolą mocną i aromatyczną kawę parzoną po turecku. Jeszcze inni zdają się na domowy ekspres do kawy, który przygotuje za nich aromatyczny napój.

Ekspres do kawy przelewowy i jego podstawowe funkcje

Przelewowy ekspres do kawy został wyposażony w kilka funkcji. Jedyne, czego większość ekspresów nie posiada, to funkcja spieniania mleka, dlatego jeśli jesteśmy fanami aksamitnej pianki musimy wyposażyć się dodatkowo w spieniacz do mleka. Podstawowe funkcje ekspresu:

  • blokada kapania – dzięki tej funkcji po wyjęciu dzbanka z ekspresu resztki napoju nie będą kapać na płytę grzewczą,
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem – bardzo ważna funkcja szczególnie dla tych ekspresów, które nie mają funkcji automatycznego wyłączania,
  • timer – dzięki niemu można zaprogramować ekspres na konkretną godzinę, w ten sposób rano możemy cieszyć się pyszną kawą zaraz po przebudzeniu lub wyjściu z łazienki,
  • wskaźnik niskiego poziomu wody – ekspres zasygnalizuje, jeśli poziom wody jest niewystarczający do przygotowania kolejnej kawy,
  • regulacja temperatury parzenia – można samemu wybrać odpowiednią moc napoju oraz jego intensywność,
  • panel sterowania oraz funkcja pamięci – w przypadku braku zasilania ekspres zapamięta ostatnie ustawienia.

Jak parzyć aromatyczną kawę?

Przelewowy ekspres do kawy wymaga kawy mielonej, dlatego jeśli kupujemy kawę ziarnistą musimy wyposażyć się dodatkowo w młynek. Ponadto specjaliści zalecają używanie zwykłej wody z kranu do parzenia kawy, a nie wody mineralizowanej, ponieważ ta zostawia znacznie więcej osadu, a zawarte w niej mikroelementy mogą całkowicie zmienić smak kawy. Należy także pamiętać, że w przypadku zakupu kawy już zmielonej i otwarciu opakowania, trzeba je później szczelnie zamknąć, aby kawa nie straciła swojego bogatego aromatu. Ponadto kawę powinno się przechowywać w suchym, ciemnym miejscu w szczelnej puszcze lub w słoiku.

Dodaj komentarz